Nak Sewa PA System utk MAJLIS?

Harga mengikut lokasi (siang sahaja):

* Kubang Pasu, Kota Setar & Pendang : RM400.00
* Perlis, Changlun & Pedu : RM500.00
* Sungai Petani, Kulim & Sik : RM600.00
* Baling & Seberang Prai : RM700.00


NOTA: Sila buat TEMPAHAN sebulan dari tarikh MAJLIS yang bakal berlangsung...



Perkhidmatan lain yang kami sediakan..

* Pengacara Majlis - DJROSLI
* Set Karaoke
* Penghibur - EZAD LAZIM & ALONG ZAIMI
* Typesetting: Kad Kahwin, Name Card & Banner

Berminat? Sila berhubung dengan kami..

Zimile Enterprise : 0125652774 / 0125863762

1.7.09

ANAK KU DAH TERUNA?

Apa perasaan anda, apabila anak kecil anda tiba2 dah DEWASA.. Dah ada "kumis" di sini sana??? Perasaan MaMa kini bercampur baur & a bit KELIRU sebab tak pernah ada anak REMAJA. Along Zaimi merupakan yg pertama harus MaMa hadapi..

Nota: Along Zaimi 1 tahun (1997)

MaMa akui yg mama agak SEMPOI dlm melayan kerenah anak, kdg-kdg MaMa tegas, kdg-kdg pula terlalu PAMPERED. Adakah cara begitu masih sesuai MaMa praktikkan utk REMAJA macam Along Zaimi?

Anda INFO yang boleh di kongsi tak? Bagaimana melayan anak REMAJA yg dah mula di INTAI gadis2 di luar sana?

Nota: Along Zaimi 10 tahun (2007)

Should i be straight? atau berdiplomasi? atau CINCAI jer?

Cepat BENAR masa berlalu.. Tup2 jer Along dah TERUNA SUNTI. Ramai yg memberi RESPOND ttg perubahan Vokal Along yg di dakwa semakin "JANTAN".


Nota: Along Zaimi 13 tahun (2009)

Along juga kini semakin SENSITIF, EGO & agak DEGIL. Mmg DRASTIK perubahan EMOSI Along semenjak berganjak ke usia REMAJA..

MySpace

Mungkinkah Along juga KELIRU dengan PERUBAHAN yg sedang di alami?

29 ulasan:

niza berkata...

no idea la mama..x dpt nak bantu...uhuhuh...

Dee berkata...

emm..kena jd kawan dh mama..so, dia x segan2 nk sembang..n be more rational kot..yg psl teruna2 tu let him speak ngan ur hubby..maybe dia lg comfortable..

hidet berkata...

cepatkan masa berlalu

ibu_umairah berkata...

kiter pun tak tau,sebab tak der anak laki lagi!!!RASANYA sama kut anak laki / perempuan nie.....

MaMaQaYPo FaMiLy berkata...

Niza:

No problemo.. hehehe

__________________________________

Dee:

Byk artikel yg mama baca di google juga menerapkan nilai "persahabatan" dengan anak remaja.. I'll TRY!!

Ttg "TERUNA" tu.. Along direct jer cakap ngan MaMa dia ni... TERKEDU lak MaMa nak jawab!! hehe

MaMaQaYPo FaMiLy berkata...

Hidet:

Mmg MASA skrg dah laju cam LRT.. tak terkejor YEOP!!!

__________________________________

Ibu_Umairah:

Akan sampai juga masa u all nanti, kalau anak pompuan mesti 1st "dtg bulan" akan jadi ISU... hehehe!!!

Rinna berkata...

Dah beso yer anak Mama..kira dah boleh wat kawan2 dah tuh.. :) Masa mmg cepat berlalu..esok2 tau2 Mama dah nak terima menantu laa pulak kan.. :)

Ummi Hanie berkata...

salam mamaqaypo..cun laa mama dlm gambo tuh ..hihi

anyway , dr info yg biase Hanie bace , umo 0-7 thn ni kita layan anak mcm raja ...belai,pamper dsb nyer lah

bile umo 7-14 thn , kite kena didik dia dgn amalan2 mulia n tanggungjawab2 sbg anak lah...mase ni kene tegas sket sbb kalau xtegas masa ni, anak2 akan 'pijak' kite balik d kmudian hari ..wallhua'lam..

then umo 14-21 and so on...remaja lah kan .. kite kena buat anak kita mcm kawan . jgn terlalu tegas sbb time utk tegas tu dah abis . kalau over sgt tegas time ni anak2 akan rebel balik dan mulalah mcm2 problem anak remaja tuh..tu sbb kene layan depa mcm kawan time umo ni.

walllahua'lam...

maafkan sy kalau ade fakta yg tersilap yer...

MaMaQaYPo FaMiLy berkata...

Rinna:

Tu aaa.. mmg dah kena start buat KAWAN dah ni... Senang nak bincang apa2 hal nanti kan?

___________________________________

Ummi Hanie:

Ten Q 4 sharing with me d "BRILLIANT" Information.. Mama betul2 appreciated..

* Achik & Achu => Masih HIJAU. Harus di layan bagai RAJA

* Angah => mmg dlm proses 'belajar' & suka jadi pemerhati..

* Along => kena start guna "Psikologi" dah rasanya ni...

Hope MaMa leh amalkan pada kesemua anak2 mama..

Dj Epoi berkata...

Salam..Ma....

Perubahan haruslah seiring dengan DORONGAN yg baik2 MA!!

Masa nih dah tak leh nak .....CONTROL sangat dah....

Diaorang nyer EMOSI lain macam sikit...
Selalu berakhir ngn MOGOK weih!!!

Sebelum nih .....Gua ada adik kembar yang walaweiiiii!! waktu remaja dulu.....lagilah Susah nak TUNE dioarang nih......pasal kembar.....sorang perangai lain dan seorang lagi lain....

BAgi Gua.....tak boleh nak TEKAN sangat...kena gak bagi diaorang buat dicession sendirik!!!

TApi Entah lah.!!!
Kekadang serba salah gak dibuatnya......

Bg Along nih lain macam sikit kut...cara perkembangan nya.....pasal pendedehan nya bersekal LUAS weih!!!

Aper2 ponk moga Along melalui alam remaja nya....ngn SEMPOI !!! heheh

MaMaQaYPo FaMiLy berkata...

DJ Epoi:

At last MaMa dpt gak INFO dari seorg LELAKI yg pernah jadi BUDAK, REMAJA & kini AYAH orang...

Ttg MOGOK - TRUE!! Along skrg ni kalau silap sikit, majuk tak makan, berkurung dlm bilik..

Mcm2 lah kerenah dia skrg ni!!

Apa2pun TEN Q byk2 atas PANDUAN itu yer Epoi!! WALAWEII!!!

CuTeMiUt78 berkata...

eemmm..kena la mama memahami jiwa remaja yg nak meningkat dewasa ni.. :D

Idalara berkata...

salam mama..
ida rasa mng anak kita dah menjadi teruna..anak ida aiman juga dah berusia 13 tahun..agak berubah sikapnya..dan tmbah matang..

MaMaQaYPo FaMiLy berkata...

CuteMiut:

Mmg dah WAJIB nih... :D

____________________________________

Kak Ida:

mmg dorang nampak berubah dah kan?

Hopefully ke arah yg lebih POSITIF...

~Cinta Cukulet~ berkata...

kena banyak main psikologi hehe

echah_syed berkata...

semua tabiat yg mama sebut tu ada pada anak remaja..mmg terkejut kita dibuatnyer..

apapun itu hanya sementara bila dah masuk 18 ke 20 tahun mereka akan berubah menjadi lebih bertanggung jawab/caring..ini pengalaman combi sendiri dgn anak dara combi.

kena byk give & take..

bukan mudah mendidik anak-anak rupanyer..teringat kat mak combi..! :(

MaMaQaYPo FaMiLy berkata...

~CintaCukulet~:

Waahh.. ada pendapat dari anak remaja.. Thanks CC!!!

Nanti MaMa Psycho kan Along.. haha!

_________________________________

Kak Combi:

Tu lah Kak Combi.. Dulu Along tak dak lah DEGIL @ SENSITIF sgt.. tapi 2/3 menjak ni, terasa ati jugak MaMa ngan sikap dia tu.. Tapi MaMa cuba Calm Down..

Mmg BUKAN MUDAH nak mendidik anak.. Kena banyak bersabar kan?

p/s: MaMa dah jumpa MAK Ahad lalu.. :D

adda berkata...

waa.. nanti syafi besar pn mesti cam ni kes nyer.. tumpang amik note ye.. bleh guna tuk masa depan.. semoga mamaqaypo berjaya menghadapi kerenah remaja plak

neezareef berkata...

x tau la mama camne kang time sy pulak..

ini pn mama dah rasa lain ek...

TiNiE berkata...

hmmm...so skang mama kena jadi besfren dia plak la kot..
jgn terlalu mengongkong, dan jgn terlalu kasi kebebasan..cheyy io io jer tinie kan..hiks

MaMaQaYPo FaMiLy berkata...

Adda / Neezareef:

Akan sampai MASA nya nanti.. Juz WAIT & SEE..

p/s: SABAR jer.. lambat lagi tu...

_________________________________

Tinie:

Thanks 4 d ADVISE ya.. MaMa hargai sgt2... :D

kakyong berkata...

i think mama kena jd kwn baik along zaimi.. berdiplomasi & input nasihat yg baik2 as a guide..
tp tak tau lah kan, sbb anak daku pun kecik net lagi... ahakss..
tp dgn my brother yg form 4 tu, cam tu lah kakyong buat, bercakap pun biasa2 jer, kalo masa dia kecik, kita byk nak decide itu ini utk dia.. dah besor ni, kita bg nasihat & tunjuk ajar jer lah..

MaMaQaYPo FaMiLy berkata...

Ten Q kak Yong 4 sharing with me d lovely information!!

Akan ku sematkan dlm kotak fikiran ku ini.... :D

mRs.jUkoGYu berkata...

dr ari tue nk tanye...anak akak ade masok bintang kecil kan?suke tgk.....


remaje mmg suke memberontak n suke wat menda baru...akak jd mcm kawan along la..kawan baek..kalo nak nasihat pon kene elok2..xleh marah2...ramaje lelaki laen sket..;)

MaMaQaYPo FaMiLy berkata...

mRs.jUkoGYu:

Along join Studio Bintang Kecil TV9 masa tahun 2007 yg lalu... Refer LABEL ALONGZAIMI kalau nak tahu details yer...

Thanks juga atas INFO@CADANGAN tu.. I'll TRY... :P

ummuabdullahsyaakir berkata...

salam mama..memang kalau nak membesar emosi tak stabil..bukan remaja je,dari baby sampai dewasa semua akn rsa yanag sama..moga mama tabah nak hadapi perubahan remaja..mungkin mama boleh slow talk dgn dia n cerita ttg zamn remaja mama ke...

MaMaQaYPo FaMiLy berkata...

UmmuAbdullahSyakir;

Good Idea tu.. nanti MaMa leh cuba praktikkan...

SYAFIQASALIM berkata...

wah..ini perbincangan ibu-ibu!!

揚州炒飯Penny berkata...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

My BeautyFull Followers